Bitcoin on kupla, joka antaa jatkuvasti

Kun bitcoin-hinta nousi yli viimeisen viikon aikana 13 400 dollaria, vanha keskustelu on herännyt uudelleen: Onko se kupla ja räjähtääkö se?

Bitcoinille leimattiin kupla jo varhaisimmista päivistä. Kuplaepiteetti ilmestyi vuonna 2013, kun se oli vain 266 dollaria, ja se on toistettu lähes joka vuosi siitä lähtien.

Se näytti vastustavan perinteistä sijoitusymmärrystä. Osakearvot perustuvat tulokseen ja joukkovelkakirjat korkomaksuihin. Bitcoinilla, kuten kullalla, ei ole tällaista perustaa. Kuinka sitten selitämme sen poikkeuksellisen suorituskyvyn uudena voimavarana?

Kaksi tekijää auttaa selittämään tätä:

Sen laajempi käyttöönotto, mukaan lukien suuret institutionaaliset sijoittajat; ja
Sen suhteellinen niukkuus (lyötään vain 21 miljoonaa kolikkoa).

Fiat-valuutat, kuten randi ja Yhdysvaltain dollari, kärsivät kaikista keskitetysti valvottujen valuuttojen heikkouksista, jotka on kirjattu takaisin Rooman ja jopa Babylonian aikoihin. Hallitsijat, jotka hallitsevat näitä valuuttoja, eivät vain näytä auttavan itseään – he lopulta paisuttavat tiensä unohduksiin tulostamalla lisää kolikoita, mikä rikkoo niukkuusperiaatetta kaiken hyvän rahan ytimessä.

Yhdysvaltain rahastonhoitaja ja kiistanalainen Peter Schiff, joka ei ole koskaan ollut suuri bitcoinfani, twiittasi viime viikolla: “Jos mitat omaisuuskuplien koon sen perusteella, kuinka vakuuttavia ostajilla on kaupassaan, bitcoin-kupla on suurin mitä olen nähnyt . Bitcoinin haltijat ovat varmempia siitä, että he ovat oikeassa ja varma, että he eivät voi menettää kuin dot-com- tai talonostajat näiden kuplien aikana. „

Bitcoinin haltijat ovat varmempia siitä, että he ovat oikeassa ja varma, että he eivät voi menettää kuin dot-com- tai talonostajat näiden kuplien aikana

Onko Schiff oikeassa bitcoin-kuplassa? Vaikuttaa siltä, ​​että hän voi olla, mutta ei sillä tavalla kuin hän kuvittelee.

„Bitcoinin perustamisesta lähtien monet älykkäät sijoittajat ovat havainneet, että se näyttää olevan kupla. He ovat oikeampi kuin tietävät. Jos määritämme kupla-omaisuuden arvoksi, joka on yliarvostettu suhteessa sisäiseen arvoon, voimme ajatella kaikkia rahallisia varoja kupla-varoina „, kirjoittaa Matt Huang äskettäisessä Paradigm-tutkimuksessa.

Nobel-palkittu Robert Shiller huomautti, että kulta on kupla, joka on kestänyt tuhansia vuosia. Sillä on joitain teollisia käyttötarkoituksia, mutta sen arvo on taustalla oleva arvo on vakaumus. „Voimme ajatella rahaa kuplana, joka ei koskaan ponnahtaa (tai joka ei ole vielä ponnahtanut), ja fiat-valuutan, kullan tai bitcoinin arvon luotettavana kollektiiviseen uskoon“, Huang kirjoittaa.